Många svenskar har en skuld hos Kronofogden och går den här skulden till inkasso, kan den vara svår att betala tillbaka. Men när man får ett skuldkrav från Kronofogden kan det vara värt att överklaga det, eftersom Kronofogden ofta gör fel.
Nära 8 procent av invånarna i Ljusnarsberg har en registrerad skuld hos Kronofogden, skriver Dagens Industri. Detta innebär att kommunen har flest invånare med skulder, för sjätte året i rad. Att 8 procent av invånarna i kommunen har registrerade skulder, är ett rätt högt antal. Om man räknar hela Sverige sammanslaget har 4,3 procent av befolkningen en skuld hos Kronofogden, vilket alltså gör att Ljusnarsberg ligger högt över genomsnittet. De kommuner som har minst andel invånare med skulder är Danderyd, Täby och Lomma där endast 1 procent av invånarna har skulder hos Kronofogden.
Svårt att betala tillbaka
Får man en skuld hos Kronofogden kan det vara svårt att få tillbaka ekonomin på rätt köl igen. Faktiskt så kan det vara så illa att en skuld som kommit till Kronofogden och sen går vidare till inkassoföretag är helt omöjlig att göra sig fri ifrån. Det är nämligen så att straffräntorna är så pass höga att om betalningen kommer för sent, kan straffräntorna bli något som bara växer, skriver NA. Och till slut är beloppen så stora att det blir omöjligt att ta sig ur skulden. Har skulden däremot inte hunnit gå till inkasso, behöver det inte bli så komplicerat att ta sig ur den ekonomiska knipan.
Överklagar och får rätt
Men att man hamnar i Kronofogdens register, behöver faktiskt inte alltid betyda att man har skulder. I SvD kan man läsa att allt fler överklagar de skuldkrav som dem får från Kronofogden och allt fler får även rätt. Förra året tog Kronofogden emot 12 000 krav på rättelser där personerna som skickat in dem ansett att skuldkraven varit felaktiga. Och i de allra flesta fall tvingades faktiskt Kronofogden att backa och ge rätt. Det ökade antalet personer som överklagar och får rätt är väldigt stort och ger en ökning på drygt 46 procent på endast två år.